Yip Man nagymaster a wing tsun kung fu legendájának portréja fekete fehérben
GR. M. YIP MAN

Wing Tsun stílus nagymestere

Wing Tsun Kung Fu nagymester, az ősi, tradicionális harcművészet kiemelkedő alakja. A Wing Tsun Kung Fu stílus világszerte ismertté válásának elindítója. A Wing Tsun technikák generációkról generációkra továbbadott mozdulatait, gyakorlatait, tanítási módszertanát rendszerezte, és széles körben terjeszthetővé tette. Neki köszönhetjük, hogy a Wing Tsun ma Magyarországon is ismert, és tanulható. Mesterek, tanítványok a mai napig példaként tekintenek rá és útmutatásaira.
Yip Man nagymester hazájában nemzeti hős.

Formagyakorlatok:

  • Siu Nim Tau
  • Chum Kiu
  • Biu Jee

Yip Man nagymester Wing Tsun Kung Fu technikái és a mögöttük lévő ősi, kínai tanítások megismerhetők az Újbudai klubban is a kungfuhoz szükséges céltudatossággal és kellő kitartással. Bejelentkezés: +36 30 9000 889

Biography:

Foshan, 1893. október 1. – Hongkong, 1972. december 2.) kínai harcművész, tanító.

Professional Life:

, a Wing Chun kung-fu nagymestere.

Skill Name

90%

Skill Name

100%

Skill Name

75%

Skill Name

95%

Jíp Man (népszerű latin betűs átírással Yip Man vagy Ip Man, egyszerűsített kínai: 叶问, hagyományos kínai: 葉問, pinjin: Yè Wèn, magyaros mandarin: Je Ven) (Foshan, 1893. október 1. – Hongkong, 1972. december 2.) kínai harcművész, tanító, a Wing Chun kung-fu nagymestere. Több tanítványa volt, akik később Wing Chun mesterek lettek. Leghíresebb tanítványa Bruce Lee volt.

Néhány tanítványa és utóda más harcművészekkel harcoltak, hogy összehasonlítsák készségeiket, és hogy győzelmeik segítsék növelni Yip hírnevét.

1967-ben néhány tanítványa segítségével létrehozta a hongkongi Wing Chun Szövetséget

.

YIP MANGrand Master/ 12. mesterfokozat

Jíp Man édesapja Jíp Ój-tór és édesanyja Vú Szh-új, négy gyermeke közül a harmadikként született.[1] Gazdag családban született Foshanban, és hagyományos kínai oktatást kapott. Egy bátya Jíp Khaj-kak, egy nővére Jíp Van-mé és egy húga volt Jíp Van-húm.

12 évesen kezdte el tanulni a Wing Chunt, Chan Váh-szhún tanítványa lett, aki 64 éves volt, amikor felvette, és ő lett az utolsó tanítványa, a mester három évvel később elhunyt, az egyik kívánsága az volt, hogy a rangidős tanítványa, Vú Chung-szók tanítsa tovább Jípet.[2][3]

16 évesen Hongkongba költözött, egyik rokona segítségével.[1] Egy évvel később a St Stephen's College-ba járt iskolába, ahova a gazdag családok gyerekeit járatták. A tanulmányai alatt látott egy külföldi rendőrtisztet, aki éppen vert egy nőt, és ekkor közbelépett.[1] A rendőrtiszt megtámadta Jípet, de leütötte a tisztet és az osztálytársaival berohantak az iskolába. Jíp egyik osztálytársa később elmesélte a történteket az egyik szomszéd idős embernek. Később az idős ember találkozott Jípel és megkérdezte tőle, hogy milyen harcművészetet tanult. Az ember azt mondta Jíp formáira, hogy „nem nagyon jók”.[1] A férfi megkérdőjelezte Jíp Wing Chunját Chi Sao-ban (egy olyan képzési forma, amely szabályozott támadással és védekezéssel jár). Jíp látta a lehetőséget, hogy bebizonyítsa, hogy képességei jók, de az idős ember néhány ütés után legyőzte. Kiderült, hogy Jíp ellenfele Leung Píkh, annak a Leung Jan-nak fia, aki Chan Váh-szhún mestere volt. A találkozás után Leung Píkh oktatta tovább Jíp-et négy éven át.

24 évesen visszatért Foshanba és rendőrnek jelentkezett.[1] Wing Chunt tanított a számos alárendeltjének, barátainak és rokonainak, de hivatalosan nem vezetett harcművészeti iskolát. Néhány ismertebb diákja Chov Khvóng-júe (周光裕), Khvók Fú (郭富), Lún Kah (倫佳), Chan Chí-szún (陳志新), Xú He-véj (徐和威) és Lúj Jing (呂應). Közülük Chov Khvóng-júe volt a legjobb, de végül elment a kereskedelembe dolgozni és abbahagyta a harcművészet gyakorlását. Khvók Fú és Lún Kah folytatták a harcművészet gyakorlását, növendékeket fogadtak, és átadták a Wing Chun harcművészetet a Kuangtung régióban.

.

WING TSUN KUNG FU

//wingtsunkungfuujbuda.hu/wp-content/uploads/2021/05/KungfuOkol100px.png

BUDAPESTÚjbuda

Harcművészeti iskolánkban a kínai hagyományok szerint, tanulunk, gyakorlunk. Teljesen kezdőket is szívesen fogadunk, de lehetőség van mesterképzésekre is.
————————————–
Adatvédelmi tájékoztató
————————————–

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre!